Must-see: de stormvloedkering in de Oosterschelde
Voor iedere bezoeker of toerist in Zeeland is het een must-see: de stormvloedkering in de Oosterschelde. Dit internationaal bekende waterwerk en de kroon op de Deltawerken is maar liefst negen kilometer lang en gelegen tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. De getijdendam is tevens een wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland en deel van de N57.
Oorspronkelijk was het de bedoeling de Oosterschelde volledig af te dammen als onderdeel van het Deltaplan na de enorme watersnoodramp van 1953. Voor het afdammen van de Oosterschelde was het nodig drie kunstmatige eilanden aan te leggen tussen Schouwen en Noord-Beveland: Roggenplaat, Neeltje Jans en Noordland. Er ontstond echter enorm veel protest voor het plan om de Oosterschelde helemaal af te sluiten, zowel van milieubewegingen als uit de mossel- en visserijsector.
Stalen schuiven
In het jaar 1976 werd besloten om over een lengte van vier kilometer, tussen de kunstmatige eilanden, een dam met schuifdeuren aan te brengen. Het ontwerp is gebaseerd op pijlers op een stevige fundering. Daar tussenin kwamen 62 op en neer te bewegen stalen schuiven: de deuren. Deze deuren staan normaal gesproken open, maar kunnen bij storm dicht. Deze oplossing dient zowel de veiligheid als het milieu. De kering handhaaft grotendeels het getij, houdt het water zout én garandeert de veiligheid.
Voor de bouw van de stormvloedkering werd tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland een tijdelijke brug aangelegd die de eilanden verbond met het werkeiland Neeltje Jans. Het werkeiland was meer dan tweehonderd hectare groot. Het had een eigen elektriciteitscentrale, een betonfabriek, een asfaltinstallatie, werkhavens en wegen. Op het noordwestelijk gelegen hoofd werd het ir. J.W. Topshuis gebouwd. Dat is vernoemd naar de vroegere directeur-generaal van Rijkswaterstaat.
Deltawerken zijn voltooid
Op 26 juni 1986 werd de laatste schuifdeur geplaatst maar de weg over de kering (nu onderdeel van de N57) ging pas open in november 1987. Toenmalig koningin Beatrix sloot de bouw van de stormvloedkering af op 4 oktober 1986. Ze sprak toen: ‘De stormvloedkering is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid.’ De weg over de stormvloedkering heen werd geopend op 5 november 1987 door prinses Juliana.
Op het toenmalige werkeiland Neeltje Jans is nu een attractiepark met zeehondenshow, waterpark, rondvaarten en exposities. In het Deltapark Neeltje Jans kun je ook kijken naar de film “Delta Finale”, met beelden van de bouw van de Oosterscheldekering.
Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen
De Oosterscheldekering is een prachtig deel van Zeeland, om een tourrit te maken, te recreëren, of om zeehonden en andere kustdieren te spotten. Als in het najaar de juiste wind waait, wordt op de Oosterscheldekering het Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen georganiseerd. In 2015 was de finish van de tweede etappe van de Tour de France op Neeltje Jans.