Eerste walviskalfje van 2024 in Oosterschelde

In de Oosterschelde is afgelopen weekend het eerste Nederlandse walviskalfje van de zomer 2024 waargenomen! Natuurlijk is dat een bijzondere gebeurtenis, en daarom kreeg het diertje de naam Loretta. De kleine bruinvis is vernoemd naar presentatrice en dierenvriend Loretta Schrijver.

In de Oosterschelde leven ongeveer 55 bruinvissen. Bruinvissen zijn de kleinste walvisachtigen van Europa en kunnen ongeveer 1.90 meter lang worden. In het Nederlandse gedeelte van de Noordzee zwemmen er tienduizenden. Bruinvissen lijken op het eerste gezicht erg op dolfijnen, maar eigenlijk is het helemaal geen vis en zijn bruinvissen ook niet bruin. Daarom zou hij beter de Nederlandse walvis kunnen worden genoemd. Bruinvissen zijn slanke, intelligente en sociale zeezoogdieren. Ze leven vaak alleen, in kleine groepjes of met hun kalf en jagen op vissen. Kalfjes worden meestal in de maanden juni of juli geboren en blijven dan ongeveer acht maanden bij hun moeder.

Walviscursus en walvistelling

Loretta is in waargenomen door onderzoekers van Stichting Rugvin. Zij houden zich onder meer bezig met onderzoek naar walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde. Veel mensen weten niet dat er zoveel walvisachtigen leven in de Oosterschelde en de Noordzee. Daarom is het ook zo leuk om ze te proberen te spotten, op zee en vanaf het land. Stichting Rugvin verzorgt ook voorlichting en educatie over walvissen en hun leefwijzen. Onder andere in de vorm van eendaagse walviscursussen op de Oosterschelde. Op zaterdag 7 september vindt de eerste Nationale Walvistelling van Nederland plaats.

Wist je trouwens dat de Oosterschelde een nationaal park is? Op de website van onze Nederlandse nationale parken staan alle activiteiten aangegeven die er op en nabij de Oosterschelde te doen zijn. Kijk snel op deze activiteitenlijst!

Deel dit bericht via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *