450 jaar stadsrechten voor Arnemuiden
In het jaar 2024 is het in Arnemuiden feest! De inwoners van het dorp herdenken dan dat er 450 jaar geleden stadsrechten zijn toegekend door Willem van Oranje.
Het bekende vissersdorpje Arnemuiden bestaat al wat langer dan 450 jaar: de geschiedenis gaat zelfs zo ver dat in bronnen uit de 13e eeuw Arnemuiden al wordt beschreven als havenplaats. Bijzonder is ook dat het dorpje een aantal keer verplaatst is vanwege het opkomende water. De huidige locatie is het derde “Arnemuiden”, sinds het jaar 1438.
Arnemuiden heeft een actieve “historische vereniging”. Een uitgebreide collectie van artikelen, foto’s, resultaten van onderzoek en nog veel meer is te vinden op ArneHistorie.com.
In 1505 wordt er gestart met de bouw van een grote kruiskerk. In die jaren vindt grote economische bloei plaats als Arnemuiden uitgroeit tot een belangrijke voorhaven van Brugge en Antwerpen. Gedurende de tachtigjarige oorlog vechten de geuzen tegen de Spanjaarden en vallen via Arnemuiden het Spaansgezinde Middelburg aan. De aanval mislukt en Arnemuiden wordt door de Spanjaarden ingenomen. Maar de legers van Willem van Oranje bevrijden in het voorjaar van 1574 de plaatsen Arnemuiden en Middelburg. Waar Middelburg een “straf” moet ondergaan, krijgt Arnemuiden als dank voor het kiezen van ‘de goede kant’ stadsrechten van Willem van Oranje. Meer over deze rijke geschiedenis van Arnemuiden lees je op de website Arnemuiden450.nl.
Een bezoekje waard
Arnemuiden is zeker een bezoekje waard. Er is een leuk museum, met daar tegenover in de Langstraat het bekende Uusje van Eine. Dit is een negentiende-eeuwse woning waar de tijd is blijven stilstaan. Je kunt daar gluren in grootmoeders bedstee, eventjes aanschuiven aan de koffietafel in de woonkamer of in de keuken roeren in ouderwetse potten en pannen.
Verder is het fournituren-winkeltje van Jeanet en Ali Jaffari erg bekend, vanwege de blog van Jeanet: blij dat ik brei. Toch is dat niet het enige waar Arnemuiden om bekend staat. Wat dacht je er bijvoorbeeld van dat in Arnemuiden door sommigen nog dagelijks klederdracht gedragen wordt. En dat liedje, “De klok van Arnemuiden”, ken je vast ook wel. Dat gaat onder meer over de beroemde, bijna unieke klokken van de Arnemuidse kerk op de markt.
Veel activiteiten om de herdenking te vieren
In het voorjaar van 2024 zijn veel activiteiten georganiseerd om de herdenking van 450 jaar stadsrechten te vieren. Zo was er een speciale tentoonstelling in het museum, waren er speciale visserijfeesten en een meezingavond.